Tyrni tunnetaan erittäin korkeasta C-vitamiinipitoisuudesta (140 – 2000 mg/100g). Tyrni sisältää myös muita vitamiineja, kuten E- ja B- vitamiineja, sekä A-vitamiinin esiasteena toimivia karotenoideja. Tyrnin marja on hyvä kaliumin, magnesiumin, kalsiumin ja raudan lähde. Lisäksi tyrnin marja sisältää runsaasti terveyttä edistäviä rasvahappoja.

Tyrni koristeellinen piikikäs pensas, jossa on hopeanharmaat lehdet ja oranssit marjat. Tyrni on kaksikotinen, eli sen hede ja emikukat sijaitsevat eri pensaissa. Viljelijän on istutettava sekä emi- että hedekasveja, jotta satoa voisi muodostua. Pölytys tapahtuu tuulen välityksellä.

Viljeltävät tyrnilajikkeet on jalostettu luonnontyrnikannoista. Luonnonvarainen tyrni on Suomessa rannikkojen pioneerilaji, joka kykenee valtaamaan ensimmäisenä maan kohoamisen seurauksena paljastuvan maan. Suomalaisia luonnonkannoista jalostettuja tyrnilajikkeita ovat esimerkiksi Terhi, Tytti ja Tarmo.

Tyrni on typensitojakasvi

Tyrnin juuristossa elää bakteereita, jotka muodostavat pensaan kanssa symbioosin. Tyrni antaa bakteereille yhteyttämiään sokereita, ja bakteerit sitovat ilmakehän typpeä kasville käyttökelpoiseen muotoon. Symbioosin ansiosta myöskään viljelty tyrni ei aina tarvitse typpilannoitusta, vaan bakteerit hoitavat lannoituksen viljelijän puolesta.

Vuonna 2018 tyrniä viljeltiin Suomessa noin 170 tilalla ja 120 hehtaarin pinta-alalla. Tyrniä on viljelty meillä ammattimaisesti noin 30 vuotta. Tyrnin sadonkorjuu on hidasta, sillä marjat ovat melko pieniä ja joskus tiukasti kiinni pensaassa. Jotkut viljelylajikkeet ovat myös piikkisiä, mikä tekee käsin poimimisesta erittäin haastavaa. Poimintaa nopeuttamaan on kehitetty imureita, joissa ilmavirta imaisee marjan säiliöön tehokkaasti. Tyrnin oksa marjoineen voidaan myös leikata kokonaan ja pakastaa, jolloin marjat irtoavat helposti ravistamalla. Perinteisesti tyrnimehua on puristettu suoraan tyrnin oksista tarkoitukseen tehdyillä puristimilla. Mehu valuu tällöin suoraan puristimen alla olevaan säiliöön. Joillakin tiloilla tyrnimehua voi mennä puristamaan itsepoimintaperiaatteella.

Katso tyrniä myyvät tilat liiton suoramyyntikartasta.