Tyrni
Tyrni kasvaa Suomessa luonnonvaraisena lähinnä merenrannoilla. Sen runsaan C-vitamiinipitoisuuden (200 mg / 100 g tuorepaino) takia sitä on alettu viljellä myös muualla maassa. Tyrni on kaksikotinen kasvi eli tuottaakseen marjasatoa se tarvitsee sekä hede- että emikasvit, parhaiten viljelyyn sopivat kotimaiset jalosteet Raisa ja Rudolf. Tyrnistä valmistetaan mehua sekä hilloa, lääke- ja kosmetiikkateollisuus on siitä kiinnostunut.
Suomessa viljeltävät lajikkeet
Raisa ja Rudolf
Kotimaisia lajikkeita. Hyvä taudinkestävyys. Raisan marjat ovat pienehköjä. Rudolf on pölyttäjälajike. Vyöhykkeet I-V.
Tytti, Terhi ja Tarmo
Kotimaisia, uusia lajikkeita. Tytin ja Terhin marjat ovat hiukan suurempia kuin Raisa-lajikkeen. Tarmo on pölyttäjälajike. Hyvä taudinkestävyys. Vyöhykkeet I-V.