Omenasta viljellään kesä-, syys- ja talvilajikkeita. Lajikkeet jaotellaan kypsymiseen vaadittavan lämpösumman perusteella. Tällä hetkellä satoa saadaan syyslajikkeista. Syyslajikkeet voidaan jakaa edelleen aikaisiin ja myöhäisiin syyslajikkeisiin. Aikaiset syyslajikkeet kypsyvät syyskuun alkupuolella ja ne nautitaan sellaisenaan. Myöhäiset syyslajikkeet kypsyvät syyskuun lopulla, ja niiden maku paranee lyhyen varastointiajan jälkeen. Yleinen aikainen syyslajike on esimerkiksi maukas Summerred. Myöhäisiä syyslajikkeita ovat Jaspi, Discovery, Punainen Melba ja Raike.

Syyskuu on omenatilalla kiireisintä sadonkorjuuaikaa. Myytävät omenat lajitellaan tilalla I- ja II-luokkaan niiden laadun ja koon perusteella. Kaikki poimitut omenat eivät täytä tarkkoja laatuvaatimuksia, mutta ne eivät suinkaan päädy hävikkiin. Myyntiin kelpaamattomat omenat jatkojalostetaan tilalla esimerkiksi tuorepuristetuksi omenamehuksi tai hilloiksi. Tuotteen väri saattaa vaihdella omenalajikkeen mukaan. Tilan omiin jatkojalosteisiin ei yleensä käytetä lainkaan lisä- tai säilöntäaineita. Tuorepuristettu kotimainen omenamehu on tällä hetkellä kauden sesonkiherkku, joka sopii erinomaisesti ruokajuomaksi sadonkorjuuaterialle.

Lue lisää: Odotus palkitaan – Alkava syksy tuo kotimaiset omenat kauppoihin

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto

Viljatie 4 C, 00700 HELSINKI
Puh. 09 584 16534