Löydä lähin suoramyyntitila!

Etsi alueesi suoramyynti- ja itsepoimintatilat näppärästi hakutoimintomme kautta.

Hae tiloja

Liity jäseneksi!

Jäseneksi voit liittyä täyttämällä lomakkeen alla olevasta painikkeesta tai soittamalla liiton toimistoon numeroon 040 553 1236.

Tervetuloa mukaan!

Liity jäseneksi
Laji-info

Kotimainen omena on kuorimatta paras

Euroopassa omenaa on viljelty jo kauan, yli 5000 vuotta. Suomeen viljely levisi 1400 – 1500 -luvuilla sekä idästä että lännestä. 1930-luvulla omenanviljely oli Suomessa laajimmillaan, mutta sota-ajan kylminä pakkastalvina suurin osa omena- ja myös päärynäpuista tuhoutui. Nykyisin omenaa viljellään ammattimaisesti Ahvenanmaalla, Lounais-Suomen rannikolla ja kuuluisimman omenapitäjän Lohjan ympäristössä. Pohjoisempaakin ammattiviljelyä toki löytyy ja kotipihoissa omenapuita kasvaa jopa Lapissa.

Suomessa ammattimaisesti viljeltäviä lajikkeita ovat muun muassa: ’Rubinola’, ’Amorosa’, ’Lobo’, ’Discovery’, ’Zari’, ’Jaspi’, ’Punainen Atlas’ ja ’Valkea kuulas’. Omenaa viljellään hieman alle 700 hehtaarin alalla.

Omenalajikkeet ryhmitellään kesä-, syys- ja talviomenoihin kypsymisajankohdan mukaan; talviomenat tarvitsevat yleensä lyhyen varastoinnin ennen kuin ne ovat parhaimmillaan. Kotimaiset omenat tulevat kauppoihin elokuun puolivälissä ja niitä löytää kaupoista ainakin maaliskuulle asti. Koska kotimaista omenaa ei tarvitse käsitellä säilöntäaineilla, ne voi huoletta syödä kuorineen. Useimmiten omena syödäänkin sellaisenaan, mutta se sopii mainiosti myös ruoanlaittoon.

Omenat säilytetään kylmässä, +1 – +2 asteessa. Omena tuottaa runsaasti etyleeniä, jota syntyy kasvien hengityksessä. Omenaa ei siis kannata säilyttää sellaisten kasvisten läheisyydessä, jotka kärsivät etyleenistä.

Suomessa viljeltäviä lajikkeita


Kesälajikkeita

Pirja

MTT/Piikkiön lajike vuodelta 1980. Hyvin aikainen, kypsyy elokuun puolivälissä. Maku miellyttävä, lievästi arominen, mehukas. Hyvä syöntiomena. Hedelmä pieni tai enintään keskikokoinen. Hedelmän pohjaväri vaalean vihertävä, peiteväri punaviiruinen. Menestymisvyöhykkeet I-IV (V).

Petteri

MTT/Piikkiön lajike vuodelta 2003. Kypsyy elokuun loppupuolella. Maku miellyttävä, lievästi arominen. Hyvä syöntiomena. Hedelmä keskikokoinen. Hedelmän pohjaväri vaaleankellertävä, peiteväri laikukas, kirkkaan tai tummanpunainen. Punaista väriä usein myös mallon johtosuonissa. Menestymisvyöhykkeet I-II (III).

Vuokko

MTT/Piikkiön lajike vuodelta 1999. Kypsyy elokuun loppupuolella. Malto pehmeän rapeaa ja mehukasta. Maku sokerisen hapokas. Hyvä syöntiomena. Hedelmä on suurikokoinen, kekomaisen pyöreä. Hedelmän pohjaväri on kellertävän vihreä. Auringon puolelle kehittyy oranssia peiteväriä. Menestymisvyöhykkeet I-III (IV).

Valkea Kuulas

Vanha Baltian alueelta peräisin oleva kesälajike, joka kypsyy elokuun loppupuolella. Maku raikkaan happoinen. Herkkuomena ja talousomena. Hedelmät saattavat kypsinä muuttua läpikuultaviksi. Hedelmä keskikokoinen tai suuri. Hedelmän väri kellertävän vaalea vihreä. Menestymisvyöhykkeet I-III.

Geneva Early

Pohjois-Amerikasta peräisin oleva lajike. Hedelmä on pienehkö, muodoltaan kartiomainen ja harjuinen. Maku raikkaan happoinen. Hedelmän pohjaväri on harmaan valkoinen, peiteväri violetin punainen, joka saattaa peittää lähes koko hedelmän. Menestymisvyöhykkeet I-II.

July Red (Julyred)

Yhdysvalloista peräisin oleva lajike. Kypsyy elokuun loppupuolella. Maku makea ja aromikas. Herkullinen kesäomena. Hedelmän pohjaväri vihreän keltainen, peiteväri täysin punainen. Hedelmäliha on valkoinen, rapea ja mehukas. Menestymisvyöhykkeet I-II (III).

Syyslajikkeita

Samo

MTT/Piikkiön lajike vuodelta 1981. Kypsyy syyskuun alkupuolella. Hedelmä on suuri tai keskikokoinen, muodoltaan pyöreä tai kartiomainen, malto mehukas ja miedon happoinen. Hyvä syönti- ja talousomena. Hedelmän pohjaväri on kellertävän vihreä. Auringon puolella vaalean ruskeaa tai oranssia peiteväriä. Menestymisvyöhykkeet I-III.

Punainen Melba

Vanha, alkuperältään kanadalainen lajike. Kypsyy syyskuun puolivälissä. Hedelmä keskikokoinen ja pyöreähkö. Maku hienoarominen, maukas ja lievästi happoinen. Herkkuomena. Hedelmän pohjaväri vihertävä, peiteväri auringon puolella helakan tai tumman punainen. Menestymisvyöhykkeet I-II.

Pekka

MTT/Piikkiön jalostama lajike vuodelta 1999. Kypsyy syyskuun puolivälissä. Hedelmä pienehkö, enintään keskikokoinen, pyöreä tai hiukan kartiomainen, muistuttaa Lobo-lajiketta. Maku mieto ja mehukas. Hedelmän pohjaväri vihertävä, joka peittyy yleensä kokonaan tummaan, violetinpunaiseen peiteväriin. Myös hedelmän mallossa saattaa olla runsaasti punaista väriä. Menestymisvyöhykkeet I-III (IV).

Jaspi

MTT/Piikkiön jalostama lajike vuodelta 1980. Hedelmä enintään keskikokoinen, litteän pyöreä, usein epäsäännöllisen muotoinen. Maku miedon happoinen, mausteinen. Hyvä syöntiomena. Vihertävä pohjaväri, ruskehtavan punainen peiteväri peittää usein koko hedelmän. Menestymisvyöhykkeet I-III.

Punainen Kaneli

Vanha, alkuperältään venäläinen lajike. Kypsyy syyskuun puolivälissä. Hedelmä keskikokoinen, litteän pyöreä. Maku miedosti viinihappoinen, kanelinen. Hyvä syöntiomena. Hedelmän pohjaväri vihertävä, peiteväri kirkkaan punainen, joka saattaa peittää koko hedelmän. Kaneli-omenissa on useita värimuunnoksia. Menestymisvyöhykkeet I-IV.

Raike

Alkuperältään kanadalainen lajike. Kypsyy syyskuun puolivälissä. Maku happoinen ja raikas. Hedelmä on keskikokoinen tai suuri, pyöreähkö tai kartiomainen. Pohjaväri vaalean kellertävä, peiteväri voimakkaan punaviiruinen. Kypsän hedelmän pinnalle muodostuu suojaava vahakerros. Menestymisvyöhykkeet I-II.

Discovery

Englannista peräisin oleva lajike vuodelta 1962. Hedelmät keskisuuria, litteänpyöreitä. Kuori kolhuja kestävä. Malto kiinteää, mehukasta ja aromikasta. Herkkuomena. Vaalean kellanvihreä pohjaväri. Helakan punainen peiteväri peittää yli puolet hedelmästä. Menestymisvyöhyke I.

Summerred

Kanadasta peräisin oleva lajike vuodelta 1964. Hedelmä lieriömäinen. Kypsyy syyskuun puolivälissä. Maku raikkaan happoinen. Maukas ja mehukas. Herkkuomena. Hedelmän pohjaväri kellanvihreä, peiteväri kattava, loistavan tumman punainen. Menestymisvyöhykkeet I-II.

Sandra

MMT/Piikkiön lajike vuodelta 1996. Hedelmä keskikokoinen tai suuri, kekomainen. Pohjaväri kellanvihreä, jota punainen peiteväri viiruina peittää suuren osan pinnasta. Malto karkeahkoa, vihertävän valkoista, mehukasta. Maku miellyttävä. Hyvä syöntiomena. Menestymisvyöhykkeet I-II.

Heta

MMT/Piikkiön lajike vuodelta 1996. Hedelmä on kohtalaisen suurikokoinen, pyöreän kartiomainen, jota punainen peiteväri peittää lähes kokonaan. Mallossa myös vähän punaista väriä. Mehukas ja kohtalaisen tiivis. Maku miellyttävän raikas, ei liian hapan. Menestymisvyöhykkeet I-II.

Konsta

MTT/Piikkiön lajike vuodelta 1997. Hedelmä on keskikoinen tai suuri, lähes kauttaaltaan punainen. Malto on valkoista ja karkeaa, maku hapan ja mietoarominen. Omena soveltuu hyvin talouskäyttöön. Menestymisvyöhykkeet I-II.

Talvilajikkeita

Punainen Atlas

Kanadasta peräisin oleva lajike. Kypsyy syyskuun lopulla. Hedelmä suurikokoinen, hiukan kartiomainen, väri tumman punainen, hiukan viiruinen. Maku raikkaan happoinen, sopii myös talousomenaksi. Menestymisvyöhykkeet I-II.

Åkerö

Vanha ruotsalainen lajike, joka kypsyy syyskuun puolivälin jälkeen. Hedelmät keskikokoisia tai suuria, pitkänpyöreitä, hiukan kartiomaisia. Hedelmien värityksessä vaihtelua, tiilenpunaisia, vaalean kellertäviä ja punaviiruisia. Maku lievästi happoinen, mausteinen herkkuomena. Menestymisvyöhykkeet I-III.

Lobo

Kanadasta peräisin oleva lajike vuodelta 1930. Kypsyy syys-lokakuussa. Hedelmä keskisuuri tai suuri, litteän pyöreä. Maku  on miellyttävän happoinen ja aromikas. Kypsyvän hedelmän pinnalle muodostuu luonnostaan suojaava vahakerros. Menestymisvyöhykkeet I-II.

Aroma/Amorosa

Aroma on Ruotsissa jalostettu lajike ja kaupalliseen viljelyyn se laskettiin vuonna 1973. Kypsyy syys-lokakuussa. Hedelmä keskikokoinen tai suuri, tasaisen litteän pyöreä. Maku aromikas ja mausteinen. Herkkuomena. Pohjaväri vaalean kellertävä, jota peittää ruskean punertava peiteväri. Amorosa on lajikkeen punainen muunnos. Menestymisvyöhykkeet I-II.

Antonovka

Vanha, Valko-Venäjältä kotoisin oleva lajike. Kypsyy syyskuussa. Hedelmä keskikokoinen, hapokas, hyvä talousomena. Hedelmän vihreä väri saa kypsyessään kellertävän sävyn. Menestymisvyöhykkeet I-V.

Rubinola

Tsekkiläinen lajike. Hedelmä on keskikokoinen tai suuri. Kuoren pohjaväri on keltainen ja peiteväri kauniin punainen. Pintaan muodostuu kypsyessä luonnostaan vahakerros. Maku on mehukas, makea, arominen ja sopivan hapokas. Lajikkeen erikoisominaisuus on hyvin korkea C-vitamiinipitoisuus. Menestymisvyöhykkeet I-II.

Rubinstep

Kotoisin Tsekistä, ja kypsyy viimeisimpien lajikkeiden joukossa. Hedelmät ovat hyvin suuria. Kuori on oranssinpunainen, pohjaväri on keltainen. Hedelmä on rapea ja maku makea, mehukas ja aromaattinen. Menestymisvyöhykkeet I-II.

Santana

Kotoisin Hollannista Wageningenistä. Saattaa soveltua myös omena-allergikoille, sillä siinä on vähemmän yliherkkyyttä aiheuttavia proteiineja. Kuoren pohjaväri on keltainen ja päällä on punajuovainen peiteväri. Maku on täyteläinen, mausteinen ja hieman viinirypäleeseen tai luumuun vivahtava. Menestymisvyöhykkeet I-II.

Zari

Melko uusi lajike, joka on kotoisin Belgiasta. Suutuntuma on erityisen rapea ja maku makea ja mehukas. Väri on punertava keltaisella pohjalla. Menestymisvyöhykkeet I-II.

Rajka

Rajka on tsekkiläinen talviomenassa. Sen ohuen kuoren pohjaväri on keltainen ja pintaväri syvän punainen. Hedelmäliha on valkoista tai vaaleanvihreää. Maultaan Rajka on sopivan hapokas ja makea, jopa hieman hunajainen. Terve lajike. Menestymisvyöhykkeet I-II.