Päärynä

Päärynöitä on monia eri lajikkeita. Yhteistä niille on muoto, vihreä tai ruskehtava väri ja mieto, mehukas hedelmämalto. Päärynät poimitaan raakoina, sillä niiden maku paranee ja sokeripitoisuus lisääntyy, kun ne kypsytetään poimimisen jälkeen. Kypsä päärynä tuntuu pehmeältä painettaessa. Kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä päärynä on herkkä pilaantumaan painelluista kohdistaan. Kypsät päärynät säilyvät vain vähän aikaa, joten kaupoista saa yleensä hiukan raakoja päärynöitä. Ne kuitenkin kypsyvät huoneenlämmössä muutamassa päivässä.

Päärynöitä voi syödä sellaisenaan tai erilaisissa jälkiruoissa. Ne sopivat myös leivontaan tai juustotarjottimelle, erityisesti sinihomejuuston kumppaniksi. Päärynänpuolikkaat voi myös keittää mausteliemessä ja tarjota kermavaahdon, jäätelön tai suklaakastikkeen kanssa.

Päärynät säilytetään kylmässä +1 – +2 asteessa. Päärynä tuottaa runsaasti etyleeniä, jota syntyy kasvien hengityksessä. Päärynää ei siis kannata säilyttää sellaisten kasvisten läheisyydessä, jotka kärsivät etyleenistä.

Suomessa viljeltävät lajikkeet

Elokuun Päärynä

Varhaisin, jo elokuussa kypsyvä vanha lajike. Vyöhykkeet I-II. Hedelmät ovat kypsinä keltaisia, pienehköjä, pisaranmuotoisia ja ylikypsyvät nopeasti.

Aunen Päärynä

Kotimainen, syyskuussa kypsyvä maatiaislajike. Vyöhykkeet I-IV. Hedelmät ovat pitkulaisia ja niissä on pitkä ohut kanta. Maku mieto.

Tohtorin Päärynä

Maatiaislajike, kypsyy syyskuussa. Vyöhyke I. Hedelmät kellertävän vihreitä, päärynän muotoisia ja niissä on hyvä päärynän maku.

Hovsta

Vanha suosittu lajike. Vyöhykkeet I-II. Hedelmät pienehköjä, hiukan muhkuraisia, maku hyvä, päärynämäinen.

Pepi

Virolainen, suosittu lajike. Vyöhykkeet I-II. Hedelmät pitkulaisia, kellertävän vihreitä, erittäin hyvänmakuisia.

Lück

Turusta löytynyt päärynälajike, joka on kulkeutunut sinne Euroopasta ja otettu Suomessa lisäykseen. Hedelmät ovat pohjaväriltään kellertävän vihreitä ja peiteväri auringon puolella on ruskean punertava. Malto raikkaan mehukasta. Hedelmät säilyvät muutaman viikon varastossa. Vyöhykkeet I-II.

Flemish Beauty

Vanha, alkuaan keskieurooppalainen lajike, jota voidaan viljellä ainakin I-vyöhykkeellä. Hedelmät suuria, tumman punertavan ruskeita, herkullisia, kypsyvät myöhään syyskuussa.

Kustavi

Maatiaislajike, jonka hedelmät muistuttavat Flemish Beautyn hedelmiä. Vyöhyke I. Hedelmät ovat suurikokoisia ja kypsyvät syys-lokakuussa. Maku herkullisen päärynämäinen.

Tonkovjatka

Vanha venäläinen, erittäin kestävä talouspäärynälajike. Vyöhykkeet I-III. Kypsän hedelmän kylki on ruskean punertava. Maku vaatimaton.

 

 Bessemjanka

Vanha venäläinen, erittäin kestävä talouspäärynälajike. Vyöhykkeet I-III. Hedelmät kypsinäkin ruskean vihertäviä ja tiivismaltoisia. Maku vaatimaton.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto

Viljatie 4 C, 00700 HELSINKI
Puh. 09 584 16534