Luumu ja kriikuna

Luumu on Kaukasukselta ja Kaspianmeren alueelta peräisin oleva kivihedelmä. Luumut ovat muodoltaan joko pyöreitä tai soikeita, koko ja väri voi vaihdella paljonkin. Värissä löytyy niin sinisiä, sinipunaisia, punaisia, keltaisia ja vihreitä lajikkeita. Luumun kivi irtoaa yleensä melko helposti hedelmälihasta (lajikeominaisuus), toisin kuin sen alalajilla kriikunalla.

Tuoreen luumun hedelmäliha on maukas ja hyvä janonsammuttaja. Makeat ja mehevät luumut sopivat välipalaksi ja jälkiruoaksi sellaisenaan tai yhdistettynä muiden hedelmien kanssa salaatiksi. Luumu sopii myös juustolautaselle. Tuoreista luumuista voi valmistaa myös piirakoita, torttuja, paistoksia, hilloa ja marmeladia. Tuore luumu sopii myös liharuokien lisukkeeksi.

Luumu säilytetään kylmässä, +0 – +2 asteessa. Tuottaa etyleeniä.

Suomessa viljeltävät lajikkeet

Yleinen Punaluumu

Vanha, jalojuurinen maatiaislajike, jota voidaan lisätä juurivesoista. Vyöhykkeet I-III. Hedelmät pienehköjä tai keskisuuria, punavioletin kirjavia ja aromikkaita. Lajikkeesta on lukuisia paikalliskantoja, joista tunnetuin Lohjan Luumu. Punaluumut ovat aroja muumiotaudille. Itsepölytteinen ja hyvä pölyttäjä.

Yleinen Keltaluumu

Vanha lajike, josta on useita eri kantoja. Vyöhykkeet I-III. Hedelmät ovat keskisuuria, miedonmakuisia, meheviä. Keltaluumu on itsesteriili.

Viktoria

Vanha englantilainen lajike. Vyöhyke I. Hedelmät ovat keskisuuria, kelta-punakirjavia ja herkullisia. Satoisa, itsepölytteinen ja hyvä pölyttäjä. Kypsyy myöhään.

Jubileum

Uusi ruotsalainen lajike, jonka viljely on kovasti lisääntymässä. Vyöhyke I. Hedelmät erittäin suuria, tumman violetin punaisia, herkullisia, kypsyvät syyskuun puolivälin jälkeen. Itsepölytteinen ja hyvä pölyttäjä. Hyvä viljelylajike.

Opal

Ruotsalainen jaloste. Vyöhykkeet I-II. Hedelmät sinivioletin värisiä, keskisuuria, maukkaita, kypsyvät elo-syyskuussa. Lajike on satoisa, itsepölytteinen ja hyvä pölyttäjä. Hyvä viljelylajike.

Herman

Ruotsalainen jaloste. Vyöhykkeet I-II. Hedelmät sinivioletin värisiä, hiukan happoisia, mutta maukkaita, kypsyvät elokuussa. Hillittykasvuinen.

Liisu

Virolainen uutuuslajike. Vyöhykkeet I-II. Hedelmät sinivioletin värisiä, keskikokoisia, herkullisia ja kypsyvät jo elokuun puolivälissä. Lajike on satoisa, hyötyy ristipölytyksestä. Hyvä viljelylajike.

 

Ave

Virolainen uutuuslajike. Vyöhykkeet I-II. Hedelmät ovat violetin punaisia, keskikokoisia, herkullisia ja kypsyvät jo elokuun puolivälissä. Hyvä viljelylajike.