Löydä lähin suoramyyntitila!

Etsi alueesi suoramyynti- ja itsepoimintatilat näppärästi hakutoimintomme kautta.

Hae tiloja

Liity jäseneksi!

Jäseneksi voit liittyä täyttämällä lomakkeen alla olevasta painikkeesta tai soittamalla liiton toimistoon numeroon 040 553 1236.

Tervetuloa mukaan!

Liity jäseneksi
Laji-info

Suomessa viljellään hapan- ja imeläkirsikoita

Kirsikka on varsin vanha hyötykasvi: tätä kivihedelmää on viljelty Kiinassa jo yli 4000 vuotta. Kirsikoiden ammattiviljely on Suomessa vielä vähäistä, mutta kotipuutarhoista on löytynyt kirsikoita pitkään. Kirsikoita on yli sata lajia, mutta tuotannossa on pääasiassa vain kaksi lajia, hapankirsikka ja imeläkirsikka.

Suomessa menestyvät kirsikkalajikkeet ovat pääosin hapankirsikoita. Hapankirsikkalajikkeet voidaan puolestaan jakaa kahteen eri tyyppiin; amarelleihin ja morelleihin. Amarelli-tyypin eli kuulasmarjaisten kirsikkalajikkeiden väri on kirkkaanpunainen ja niiden mehu on kirkasta, melkein värintöntä. Morellityyppiset kirsikat ovat puolestaan hyvin tumman punaisia ja niiden mehukin on tummaa ja värjäävää. Morellit ovat hapankirsikoiden vanhimpia muotoja, mutta ne antavat säännöllisemmin satoa kuin monet amarelli-tyyppiset kirsikkalajikkeet.

Imelä- eli makeakirsikat ovat väriltään keltaisia, punakeltaisia, tummanpunaisia, tai melkein mustia. Maultaan ne ovat lajikkeelle tyypillisiä aromaattisen makeita. Makeakirsikat ovat yleensä melko arkoja Suomen ilmasto-olosuhteissa, mutta nykyisin tarjolla on jo useita talvenkestäviä lajikkeita, jotka selviytyvät ainakin eteläisessä Suomessa. Makeakirsikoita kasvatetaan koeluontoisesti Ahvenanmaalla ammattiviljelmillä sekä kaikkein edullisimmilla paikoilla etelärannikolla.

Kesäkuussa kauniisti kukkivien kirsikoiden sato kypsyy elokuussa. Kypsät kirsikat ovat mehukkaita ja aromikkaita, ja ne sopivat niin tuorekäyttöön kuin leivontaakin. Kirsikoista saa myös erityisen maukasta mehua tai hilloa. Kirsikat tulee säilyttää kylmässä, +0 – +2 asteessa. Kypsänä kirsikat eivät kestä pitkää säilytystä.

Suomessa viljeltäviä lajikkeita


Hapankirsikat

Fanal

Saksalainen lajike, josta on tullut tärkein hapankiriskan viljelylajike Pohjoismaissa. Hedelmät ovat suurehkoja, morellityyppisiä, mutta ei kovin happamia. Lajike on satoisa ja itsepölytteinen. Pystykasvuinen. Menestymisvyöhykkeet I-II.

Varjomorelli

Vanha, alkujaan ranskalainen lajike. Hedelmät ovat hiukan pienempiä kuin Fanal-lajikkeen marjat ja hyvin hapokkaita. Puu on rentokasvuinen ja siksi sitä käytetäänkin paljon viheristutuksissa. Itsepölytteinen. Menestymisvyöhykkeet I-II.

Rauhalan Morelli

Morellityyppinen maatiaislajike. Menestymisvyöhykkeet I-IV.

Nordia

Ruotsalainen, morellityyppinen, pensaskirsikka. Menestymisvyöhykkeet I-III.

Suklaakirsikka

Morellityyppinen hapankirsikka. Tuore- ja talouskäyttöön. Menestymisvyöhykkeet I-IV.

Huvimajan Kuulasmarja, Inkeroisten Kuulasmarja, Sikkolan Kuulasmarja, Yltöisten Kuulasmarja

Amarellityyppisiä maatiaislajikkeita. Menestymisvyöhykkeet I-IV.

Latvian Matala

Matalakasvuinen, amarellityyppinen maatiaislajike Latviasta. Menestymisvyöhykkeet: I-V.

Pernilla ja Kirsa

Ruotsalaisia jalosteita. Matalakasvuisia, pensasmaisesti kasvavia amarellityyppisiä lajikkeita. Menestymisvyöhykkeet: I-III.

Makeakirsikat

Arthur

Virolainen imeläkirsikkalajike. Hedelmä tummanpunainen, suurehko ja laadukas. Maultaan makea ja aromikas. Puu keskivoimakkaan kasvun omaava, pysty. Talvenkestävyys imeläkirsikaksi on erittäin hyvä. Menestymisvyöhykkeet I-III(IV).

Gårdebo

Ruotsalainen paikallislajike. Marja on pieni, tummanpunakuorinen. Marja kypsyy heinäkuun puolivälissä tai loppupuolella. Kestävimpiä makeakirsikkalajikkeita. Menestymisvyöhykkeet I-III (IV).

Brjanskaja

Venäläinen makeakirsikkalajike. Keskikokoinen, ruusunpunainen hedelmä. Hedelmäliha on kiinteää, hedelmä ei halkeile, ei edes sateisina kesinä. Maku on makea, vain hiven happoisuutta. Hedelmä kypsyy melko myöhään, useimmiten elokuun puolivälissä. Talvenkestävimpiä lajikkeita, joka on selvinnyt Venäjällä ja Latviassa -30 asteen pakkasista. Menestymisvyöhykkeet I-III.

Sam ja Van

Pohjoisamerikkalaisia, suurimarjaisia lajikkeita. Marjat makeita ja tummia. Ristipölytteisiä. Menestymisvyöhyke Ia.