Karviainen

Karviaista (Ribes uva-crispa) ei kasva Suomessa luonnonvaraisena. Sen nykyisin viljelyssä olevat lajikkeet ovat syntyneet eurooppalaisten ja pohjoisamerikkalaisten lajien risteytyksistä. Ensimmäiset maininnat karviaisesta löytyvät 1100-luvulta ja aluksi sitä on käytetty pensasaitakasvina, Suomeen se tuotiin 1600-luvun lopulla. Valtalajikkeet Suomessa ovat kotimaiset talvenkestävät Hinnonmäen keltainen ja Lepaan punainen.

Suomessa viljeltävät lajikkeet

Hinnonmäen Keltainen

Lepaan Hinnonmäeltä peräisin oleva lajike 1900-luvun alkupuolelta. Marjat ovat kellertävän vihreitä, melko pienikokoisia, miellyttävän makeita. Pensas jää melko pienikokoiseksi. Jonkin verran alttiutta karviaishärmälle. Kasvatetaan lähinnä teollisuuskäyttöön.

Lepaan Punainen

Lepaalta peräsiin oleva lajike myös 1900-luvun alkupuolelta. Pensas kasvaa hiukan suuremmaksi kuin ’Hinnonmäen Keltainen’ ja myös marjat ovat hiukan suurempia. Maku miellyttävän makea. Kasvatetaan lähinnä tuorekäyttöön.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto

Viljatie 4 C, 00700 HELSINKI
Puh. 09 584 16534