Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, niin kyllä. Suomessa viljellään vesimelonia avomaalla. Viljely on vielä pienimuotoista ja viljelytapa on löytynyt vain kokeilemalla. Vuosi vuodelta satomäärät ovat kuitenkin kasvaneet, ja kotimaista vesimelonia onkin saatavilla hyvin varustelluista kaupoista ympäri Suomen.

Melonit jaetaan vesi- ja sokerimeloneihin. Kumpiakin voi kasvattaa Suomessa. Sokerimeloneissa siemenet ovat keskittyneet hedelmälihan sisäosiin, kuten hunaja- ja verkkomelonilla. Vesimelonissa siemenet ovat hajallaan eri puolilla hedelmälihaa. Vaikka kotimaisen vesimelonin hedelmäliha onkin väriltään ulkomaista vaaleampaa, kotimainen meloni on makeamman makuista. Suomen kesän pitkien päivien ansiosta meloneihin kertyy hyvin makeutta.

Miten tämä on mahdollista?

Vesimeloni on kotoisin eteläisen Afrikan tropiikista ja kasvun merkittävimmät tekijät ovat riittävä vesi ja lämpö. Suomen kasvuoloissa kesän pitkät kesäpäivät kypsyttävät meloneja, mutta lyhyt kasvukausi saattaa keskeyttää kypsymisen. Tämän takia vesimelonien viljelyssä Suomessa suositaankin mahdollisimman varhaisia lajikkeita, jotta vesimelonit ehtivät kypsyä. Vesimeloni tarvitsee myös esikasvatuksen lämpimässä ja vasta sään lämmettyä taimet istutetaan avomaalle. Kastelua vesimeloni vaatii jopa runsaasti sään mukaan. Sato kypsyy elo-syyskuussa ja vesimeloneja voi kypsyttää viikon poiminnan jälkeen.

Lue lisää: Viinirypäleen viljely Suomessa

Kotimainen vesimeloni yllättää maullaan – Kasvistieto Oy