Nyt huhtikuussa kotimaiset pakastemarjat ovat suuressa suosiossa. Pakastetuissa marjoissa vitamiinit säilyvät erinomaisen hyvin ja marjat ovat ravintoarvoltaan lähes tuoreen veroisia. Satokaudesta alkaa olla jo pitkä aika, mutta pakastemarjat ovat yksi harvoja näin pitkälle kevääseen säilyviä kotimaisia tuoretuotteita. Oman ruokavalion kotimaisuusastetta on tässä vaiheessa vuotta helppo nostaa kotimaisia pakastemarjoja kuluttamalla. Kokosimme 10 reseptiä ja ideaa pakastemarjojen käyttöön.

  1. Marjainen tuorepuuro

Survo 2 dl kotimaisia pakastemarjoja, 1 dl kaurahiutaleita, 1 dl maustamatonta jugurttia, 1 tl hunajaa ja 1 rkl murskattuja pähkinöitä ja siemeniä. Anna puuron tekeytyä jääkaapissa vähintään 15 minuuttia tai yön yli. Nauti vaikka aamupalaksi.

  1. Keitä marjat kiisseliksi ja nauti esimerkiksi rahkan kanssa.

Kaada n. 400 g jäisiä marjoja, 1/2  litraa vettä ja ¾ dl sokeria kattilan pohjalle ja kuumenna kiehuvaksi. Nosta kattila pois liedeltä. Sekoita 3 rkl perunajauhoja kylmään vesitilkkaan ja lisää seos hitaasti sekoittaen ohuena norona kattilaan. Nosta kattila takaisin liedelle ja kuumenna kunnes pintaan nousee muutama kupla. Nosta kattila pois liedeltä ja anna hieman jäähtyä ennen tarjoilua. Ripottele hieman sokeria kiisselin pinnalle, ettei pintaan muodostu kuorta.

  1. Mausta vaniljajäätelö marjoilla.

Sekoita hieman sulanut vaniljajäätelö ja pakastemarjat tasaiseksi seokseksi tehosekoittimella ja laita seos halutessasi hetkeksi takaisin pakkaseen jäätymään ennen tarjoilua.

  1. Chiavanukas

Sekoita 3 rkl chiasiemeniä 2 dl maitoon tai kauramaitoon ja anna turvota yön yli. Soseuta aamulla 1–2 dl jäisiä pakastemarjoja ja nauti valmiin vanukkaan kanssa.

  1. Makuvesi

Täytä suljettava n. 1 l kannu vedellä, lisää 1 dl jäisiä pakastemarjoja ja tuoreita mintunlehtiä. Anna seoksen olla jääkaapissa useampi tunti ja tarjoile jääpalojen kera.

  1. Marjatäytteiset muffinit.

Painele perinteisiin muffinsseihin marjoja ennen paistamista. Kokeile esimerkiksi Marttojen marjamuffinssireseptiä.

  1. Mansikkakreemi koristeluun ja pursotukseen

Tarvitset:

2 dl vispikermaa
350 g kotimaisia pakastemansikoita
1 rkl vaniljakreemijauhetta

Sulata pakastemansikat vesihauteessa, valuta enimmät vedet pois ja soseuta sauvasekoittimella. Vaahdota vispikerma vaahdoksi ja yhdistä mansikkasurvokseen. Lisää vaniljakreemijauhe. Käytä seos heti.

  1. Hedelmäsalaatti

Sujauta perinteisen hedelmäsalaatin sekaan hieman kohmeisia kotimaisia pakastemarjoja, kuten esimerkiksi mansikoita.

  1. Marjarahka

Vaahdota 2 dl kuohukermaa, lisää noin 0,5–1 dl sokeria, 250 g maitorahkaa ja 3 dl kohmeisia mansikanviipaleita (tai muita pakastemarjoja). Sekoita tasaiseksi, laita annoskulhoihin ja koritele marjoilla.

  1. Helppo marjapiirakka

Tämä marjapiirakka syntyy käden käänteessä etkä tarvitse edes sähkövatkainta.

Taikina:
2 munaa
1 dl kermaa
1 dl sokeria
50 g voisulaa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Pinnalle 4 dl vadelmia, herukoita, mansikoita

Murupäällinen:
0,5 dl sokeria
0,5 dl voisulaa
1,5 dl kaurahiutaleita

Sekoita ensin munat ja sokeri, lisää kerma ja voisula, ja sekoita huolellisesti. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja sekoita varovasti muiden aineiden joukkoon. Levitä taikina noin 25 cm voideltuun piirakkavuokaan ja ripottele marjat päälle. Sekoita murupäällisen ainekset ja ripottele piirakan pinnalle.

Paista uunin alatasolla 200 asteessa 25–30 min.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto

Viljatie 4 C, 00700 HELSINKI
Puh. 040 553 1236